En foodies guide til Hanoi

Obs. dette indlæg indeholder affiliate links.

Man kan vist roligt sige, at Hanoi er det rene food heaven. Hold nu op hvor har jeg bare fået meget lækkert vietnamesisk mad og kaffe. Derfor tænkte jeg også, at det er på sin plads med en lille guide til alle foodies. I dette indlæg gennemgår jeg både nogle af de klassiske vietnamesiske retter, den særlige vietnamesiske kaffe og slutter af med anbefalinger til gode kaffe- og spisesteder i Hanoi.

SPECIALITETER

VIETNAMESISKE RETTER

Phở – Nudelsuppe lavet på kyllinge- eller oksefond. Suppen er fyldt op med risnudler, urter som forårsløg og kylling, okse- eller svinekød.

Bánh mì – En baguette med kødpålæg og som regel også pate, sammen med grønt såsom syltede gulerødder og koriander.

Gỏi cuon – Det vi herhjemme kender som friske forårsruller; Rispapirsruller fyldt med grønt og rejer, krabbekød eller svinekød.

Bún Bò Nam Bộ – En nudelsalat med oksekød, citrongræs og urter. Toppet med peanuts og sprøde ristede løg.

Bún Chả – En ret som stammer fra Hanoi. Bún Chả er en suppe med kødboller og marineret svinekød serveret med risnudler og krydderurter.

Bánh Tiêu – Små runde donuts som ofte sælges i små boder på gaden. De fås både i en sød og salt version. Den søde har fyld af sødet mungbønnepasta og jasminblomstessens, mens den salte kan være fyldt op med en blanding af glasnudler, hakket kød, grøntsager mv. Særligt kendt i Nordvietnam.

Mangler jeg en klassisk vietnamesisk ret, så giv endelig lyd i kommentarsporet!

Ønsker man at smage på lidt af det hele, kan man med fordel tage afsted på en af de mange street food tours, som der findes.

KAFFEKULTUR

Vietnam er i høj grad kendt for sin kaffekultur og byder på en række forskellige typer af kaffer. Jeg elskede at teste de forskellige kaffetyper af, og var overordnet set så stor fan af dem, at jeg ville ønske, at der var en vietnamesisk kaffeshop herhjemme.

Vietnamesisk kaffe – Den klassiske vietnamesiske kaffe består af en bund på kondenseret mælk, mens kaffen brygges ved hjælp af et fransk drypfilter, som placeres over koppen. Det hele røres sammen og voila, kaffen er klar!

Æggekaffe – Æggekaffen er en kaffe toppet med sammenpiskede æggeblommer, kondenseret mælk, sukker og vanilje, der er pisket til en let og luftig masse. Jeg har hørt at caféen Giang Café i Hanoi skulle være fødestedet for drikken, jeg nåede dog aldrig selv derind.

Saltkaffe – Bestiller du en saltkaffe, får du serveret en kaffe med en bund af kondenseret mælk, en midte af kaffe og en top af sammepisket fløde og salt. Når det hele røres sammen, bliver det næsten helt saltkaramel-agtigt uden at det er for kvalmt, fordi man stadig har den bitre kaffe. Min absolut yndlings kaffe!

Kokosnødkaffe – Kaffe blandet med et mix af blendet kondenseret mælk, kokosmælk og isterninger, så det bliver lidt ligesom datidens Baresso’ iceblend. Kaffen toppes med ristede kokosflager.

Det er generelt set også populært at tage på et lille kursus, hvor man lærer, hvordan man kan lave sin egen vietnamesiske æggekaffe. Det kan man bl.a. gøre her.

CAFÉER OG SPISESTEDER

KAFFEBARER

The Note Coffee – Kaffebaren som er klistret ind i farverige post-its med opmuntrende citater og hilsner – en udsmykning der også er medvirkende til, at den er blevet udnævnt som verdens 4. mest Instagramvenlige café af Business Insider. Caféen byder på adskillige typer af kaffer og smoothies med kage som tilbehør.

Salt Mate – En lillebitte kaffebar som laver den bedste saltkaffe. Er der ikke plads, kan man med fordel tage kaffen med to go.

MORGENMAD

Okay lad os lige starte med at være ærlige her. Vietnameserne spiser jo det samme til morgenmad, som de spiser til aftensmad (phở, bánh mì etc.). Den er jeg altså ikke helt med på. Jeg kan godt lide den lidt mere europæiske form for morgenmad. Så her er mine anbefalinger altså lidt farvet…

The Hanoi Café – Dette var mit stamsted. The Hanoi Café serverer alt fra smoothie bowls til overnight oats, pandekager og scrambled eggs – og så er deres vietnamesiske kaffe latterligt god! De har også en lækker peanutbutter-iskaffe på menukortet, som altså heller ikke er helt dum. Vil man lære kunsten at lave vietnamesisk æggekaffe, tilbyder de også kurser til dette.

Hanoi Coffee Station – Lidt ala samme koncept som ovenstående, men super læks! Tror det er de samme ejere.

FROKOST/AFTENSMAD

Phở 10 Lý Quốc Sư – MICHELIN Bib Gourmand udnævnt phở – med god grund! Stedet serverer phở med oksekød i forskellige variationer og så til under 20 kroner.

Bami Bread – Har hørt nogen sige, at Bali Bread ikke kun laver de bedste bánh mì’s i Hanoi, men i hele Vietnam! Og jeg vil da også sige, at det er den bedste bánh mì, jeg har fået. Jeg så også et par street food tours lægge et besøg forbi – det tager jeg som endnu et godt tegn!

Bún Bò Nam Bộ Bách Phương – Et sted som har specialiceret sig i at lave nudelsalaten Bún Bò Nam Bộ – og det gør de til bravur! Der er ingen tvivl om, at det her er det bedste måltid jeg har fået i Vietnam. Fordi det er den eneste hovedret de laver, serveres maden også hurtigt.

Hidden Gem Café Hanoi – Det er ikke for sjovt, at dette sted hedder “Hidden Gem” – for det er lige hvad det er. Jeg troede, at jeg var på vej ind ad porten til nogens hjem, inden jeg trådte indenfor i caféen. Caféen er hyggeligt indrettet med recycled materialer, og menuen består af klassiske forårsruller, friske forårsruller, nudelsalat, bánh mì og en papayasalat – men kan man ikke bestemme sig, kan man også bestille et “ret” der inkluderer lidt af alle fem retter. En oplagt mulighed for at smage på lidt forskellige vietnamesiske retter.

Noodle & Roll – Et menukort med et bredt udvalg og all around gode retter. Jeg kunne især godt lide deres phở og dumplings.

LEAVE A COMMENT